March 1, 2024

Η αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια της προπόνησης για μαραθώνιο με βοήθησε να νικήσω τον πολιτισμό της δίαιτας.

Μέγαλη δημοφιλία απολαμβάνει η προπόνηση για μαραθώνιο στις μέρες μας. Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτό το είδος προπόνησης για διάφορους λόγους, όπως η ανάγκη για φυσική δραστηριότητα, η επίτευξη ενός προσωπικού στόχου ή ακόμη και η απόκτηση μιας καλύτερης σωματικής κατάστασης. Όμως, πολλοί ανθρώποι που ακολουθούν αυτό το είδος προπόνησης αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με την αύξηση του βάρους τους, καθώς η προπόνηση για μαραθώνιο μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη κατανάλωση τροφής.

Αυτό αντιμετωπίζεται συχνά με ανησυχία από τους αθλητές, καθώς η αύξηση του βάρους μπορεί να ερμηνευτεί ως απότυχαί τους ή ακόμα και ως ένδειξη του ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη διατροφή τους. Ωστόσο, η εμπειρία μου με την αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για μαραθώνιο με βοήθησε να νιώσω άνετα με το σώμα μου και να ξεπεράσω τον πολιτισμό της δίαιτας.

Όταν αποφάσισα την περασμένη χρονιά ότι ήταν ώρα να αναλάβω έναν νέο προσωπικό προκλητικό στόχο, η επιλογή μου ήταν να εκπαιδευτώ για έναν μαραθώνιο. Ήμουν ήδη ενεργή αθλήτρια, αλλά η ιδέα της προετοιμασίας για μια δοκιμασία δύναμης και αντοχής με ενέπνεε και με τρόμαζε ταυτόχρονα. Ήξερα ότι θα χρειαζόταν να αφιερώσω πολλούς μήνες αποκλειστικής δέσμευσης και αυτοπειθαρχίας στην προπόνηση και τη διατροφή, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένη για το πώς θα ανταποκρινόμουν σε αυτό.

Από τις πρώτες εβδομάδες της προπόνησης, άρχισα να νιώθω πείνα πραγματικά σοβαρά, πιο πολύ από ό,τι είχα βιώσει ποτέ προηγουμένως. Κάθε πρωί ξυπνούσα με την αίσθηση της αδιαφθιρακίας και της πείνας, για μια διάρκεια που μου ήταν αδύνατον να καθορίσω. Και με την προόδο της προπόνησής μου, ανακάλυπτα ότι η πείνα αυτή αυξανόταν ακόμα περισσότερο.

Σύντομα, αρχίζη να γίνεται φανερό ότι η προπόνηση για μαραθώνιο είχε άμεσο αντίκτυπο στην παρατεταμένη πείνα μου και την αύξηση του βάρους. Αν και αυτή η εμπειρία ήταν ανησυχητική αρχικά, άρχισα σύντομα να βλέπω τους τρόπους στους οποίους η αύξηση αυτή του βάρους μπορούσε να με βοηθήσει να ξεπεράσω τις πεπατημένες οδούς της δίαιτας και του πολιτισμού του σώματος.

Όπως πολλοί άλλοι, ήμουν μεγάλος υποστηρικτής της δίαιτας και της έννοιας του “fit”. Είχα αναλάβει αρκετές φορές δίαιτες αποδοχής και αρνησης, προσπαθώντας να βρω το “σωστό” τρόπο για να διατηρήσω το σώμα μου. Παρ ‘όλα αυτά, όσο πιο πολύτιμη γινόταν η διατροφή μου, τόσο πιο δυσπιστηρία ένιωθα για το σώμα μου, την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μου και την ικανότητά του να αποδίδει στην άσκηση.

Η αύξηση του βάρους κατά την προετοιμασία για μαραθώνιο, όμως, με έβαλε σε μια θέση όπου δεν μπορούσα πια να διώχνω τις ανάγκες μου για τροφή και διατροφική ανάπλαση. Αντί να προσπαθώ να προσαρμόσω το σώμα μου σε μια δεδομένη δίαιτα, αρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι έπρεπε να αλλάξω την προσέγγισή μου στη διατροφή και την άσκηση. Έπρεπε να μάθω να ακούω το σώμα μου και να το σέβομαι, ακόμη και όταν οι ανάγκες του δεν ανταποκρινόνταν στις προσδοκίες μου.

Αυτή η μετατόπιση στην προσεκτική αυτο-προσεγγισή ήταν κάτι που δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί. Μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μου για τον μαραθώνιο ήταν να επικεντρωθώ στον τρόπο με τον οποίο οι επιλογές μου στη διατροφή και την άσκηση θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόδοση μου στον αγώνα. Ωστόσο, καθώς προετοιμαζόμουν για τη δοκιμασία μου, άρχισα να καταλαβαίνω ότι η αύξηση του βάρους μου δεν ήταν απλώς μια αστεία αγαπητική ασκήση, αλλά μια ευκαιρία να ανακαλύψω τον πραγματικό ρόλο της διατροφής και της άσκησης στη ζωή μου.

Μέσα από την αύξηση του βάρους και την αντιμετώπιση της αυξημένης πείνας, έμαθα να ακούω πραγματικά το σώμα μου. Αντί να αναγκάζεται να αγνοεί τις ανάγκες του και να τις επιφυλάξει για μεταγευματικές σνακς επιλογές, άρχισα να ανταποκρίνομαι σε αυτές. Άρχισα να χτίζω εμπιστοσύνη στο σώμα μου και να πιστεύω ότι μπορώ να του προσφέρω τη διατροφή και την άσκηση που αξίζει.

Καθώς πλησίαζα προς την ημέρα του μαραθώνιου, άρχισα να παίρνω καθοδήγηση από την αύξηση του βάρους μου. Είδα την ανάγκη μου να ανανεώνει τη διατροφική πηγή μου και να ενεργοποιεί τις ανεκτικές ανάγκες μου για ενέργεια και ανάκτηση. Δεν ήταν πλέον θέμα καλύτερης διατροφής για να κερδίσω βάρος, αλλά περισσότερος τρόπος ζωής για να υποστηρίξω το σώμα μου σε μια πρόκληση.

Μεταξύ άλλων, η αύξηση του βάρους μου και οι αυξημένες περιόδοι πείνας με οδήγησαν να απελευθερωθώ από τους φόβους μου για τη δίαιτα και το βάρος. Είχα πάντα την πεποίθηση ότι η επίτευξη του “τέλειου” σώματος ήταν ο τρόπος για να αισθάνομαι πραγματικά ικανοποιημένη με τον εαυτό μου. Ωστόσο, καθώς είχα αντιμετωπίσει την αλλαγή του σώματός μου με την προετοιμασία για μαραθώνιο, άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι η πραγματική ικανοποίηση έρχεται από την ανεκτικότητα και την εκτίμηση του σώματός μου, ανεξάρτητα από το βάρος του.

Παράλληλα, η προπόνηση γι

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *